Stadig flere utenlandske studenter til Norge

Publisert 22.10.2013 av Lena Erikke Hatland.

Statistisk sentralbyrå (SSB) forteller at utenlandske studenter strømmer til norske universiteter for å studere.

Fornøyd
Utenlandske studenter trives med utdanning i Norge og på Universitetet i Nordland.
Internasjonal student
Internasjonal student
Cindy Hornaff trives i Norge.

Tallet på utenlandske studenter i Norge er doblet i løpet av fem år, forteller SSB i en artikkel fra mars 2013. Statistikken viser at kjønnsfordelingen er ganske jevn, men at flest studenter kommer fra Kina og Tyskland.

Les artikkelen her.

Cindy Hornaff er fra Tyskland og tar en doktorgrad ved fakultetet for biovitenskap ved UiN. Hun tror studenter kommer til Norge blant annet på grunn av naturen og folket.

– Jeg tror utenlandske studenter velger å studere i Norge på grunn av naturen og levestandarden. Det er også hyggelige mennesker her, sier hun.

Muligheter for å bli i Norge
Cindy søkte om jobb og fikk et godt tilbud i Bodø.

– Fakultetet her i Bodø tilbudte meg en stilling som passet min tidligere utdannelse veldig godt. Jeg har vært på ferie i Norge mange ganger før, og har alltid trivdes godt her. Det var også veldig fristende å jobbe så langt nord, forteller hun.

Hun vet ikke hvor lenge hun blir i Norge.

– Hvis det er mulig, kunne jeg tenke meg å bo i Norge videre, sier Hornaff.

Presidenten
Presidenten
Julia Vynogradova er president i ISU.

Gratis utdanning
Videre i rapporten fra SSB forteller de at en mulig forklaring på den økende studentinnvandringen kan være at høyere utdanning i Norge er gratis. Mange land i Europa sliter med rekordhøy arbeidsledighet, mens i Norge er det stor etterspørsel etter høyt kvalifisert arbeidskraft.

Julia Vynogradova er president i ISU (International Student Union) ved UiN.

– Jeg tror mange studenter kommer til Norge fordi det er enkelt å komme seg hit. Det er et stort pluss at undervisningen er på engelsk, og selvfølgelig spiller det en stor rolle at utdanningen er gratis, sier hun.

Som president jobber hun med organisering.

– Vi arrangerer aktiviteter for resten av de internasjonale studentene. Nå snart skal vi ha filmkveld, og før har vi blant annet hadd grilling. Arrangementene er veldig populære, omtrent 50 internasjonale studenter deltar hver gang, sier presidenten.

Selv trives hun godt her i Bodø.

– Jeg liker meg godt her. Jeg liker å ha mange andre studenter rundt meg, og slik er det her på Mørkved. Det er også veldig positivt at det er kort vei mellom professor og student. Det er lett å finne noen å spørre om det skulle være noe, avslutter hun.