Laber politisk intereresse blant studentene

Publisert 04.03.2015 av Espen Halvorsen Bjørgan. Endret 24.03.2015.

Et tyvetalls personer møtte opp for å høre ungdommspartiene diskutere alkoholpolitikk på Stundethuset UFO tirsdag 3.mars.

Politisk aften
 

Etter en kort introduksjon fra hvert parti var det på tide med innledende taler. Mens FPU, Unge Høyre, og Unge Venstre talte liberaliseringens sak, mens Sosialistisk Ungdom snakket om medaljens bakside. AUF sitt innlegg plasserte seg en plass i mellom.

- Jeg vil sitere Superman. "With great power, comes great responsibility", sier Marthine Helen Nohr Johansen, leder av Bodø SU.

Alkohol ut av butikkene

Hun brukte sine tilmålte tre minutter på å argumentere for hvordan folk med rusproblemer kan finne det tungt å se alkohol hver gang de går i butikken.

- Det er viktig å ta vare på de som står utenfor, sier Rudi Helmersen, formann i Nordland FPU, og får støtte fra Unge Høyre.

- Slik det er nå er intensjonen god, men ikke løsningen. At skjenken slytter klokken tre, og at alle da drar hjem samtidig er ingen god løsning, sier Mathias Lauritzen, leder i Bodø Unge Høyre.

- Men vi vil beholde avgiftsnivået for å ikke øke inntaket av alkohol.

Unge Venstre på sin side har en løsning på spørsmålet rundt salgstidene i butikk.

- Vi har løsningen på åpningstider. Privatiser Vinmonopolet, få alkoholen ut av butikkene, og la kommunene regulere åpningstidene, er beskjeden fra Sentralstyremedlem Even Aronsen.

Nohr Johansen i Bodø SU er her uenig.

Privatisering fører til dårligere tilbud

- Vi ønsker ikke å privatisere Vinmonopolet. Privatisering vil føre til dårligere utvalg i distriktene, mens større steder vil få de beste produktene og prisene.

Og med det vrir diskusjonen seg over på alkoholreklame og både Unge Høyre, FpU og Unge Venstre stiller seg positive til en liberalisering.

AuF på sin side er også positive til en viss oppmykning, men med forbehold.

- Det kommer an på hvor reklamen vises. Er du på en bar, eller oppsøker Vinmonompolets nettsteder, bør det selvfølgelig være greit med alkoholreklame.

Men vi vet at alkoholreklame fører til økt forbruk. Det har vi sett i for eksempel Danmark, sier Øystein Mathisen, leder i Bodu AUF.

Så dreier diskusjonen over på drikking på offentlig sted, og Lauritzen fra Unge Høyre utfordrer AuFs Mathisen.

- Hvorfor er det ikke lov til å nye en øl eller et glass vin til piknikken, AUF?

- Tenk på de som svake gruppene, ikke de sterke. Jo mer synlig vi gjør alkohol i samfunnet, jo vanskeligere blir det for de som sliter.

Nye regler for uteservering

Ordstyrer Mats Myrstad tar ordet, og spør panelet om de nye forskriftene til Bodø kommune vedrørende uteservering.

Ungdomspolitikerne mener jevnt over at disse forskriftene er blitt fremstilt feil i media den siste tiden, og stresser at det handler om at det offentlige rom skal se bra ut, og at det ikke skal spilles høy musikk hele natten. Kun FpU er uenige.

- Vi mener dette bør endres. Det er for mye detaljstyring, sier Helmersen.

AUFs Mathisen mener dette er feil.

- Vi tror de de reglene vil bli håndhevet mye mer liberalt enn det virker som i forskriftene.

Og med det er vi over på spørsmålet om liberalisering igjen.

- Friheter skaper verre situasjoner for de som sliter. Derfor synes jeg vi kan ta oss råd til å være litt restriktive, avslutter Mathisen.

Og med det var det snaut halvannen time  lange debattmøtet om alkoholpolitikk over.