Fullt engasjement på femti minutter

Publisert 15.09.2015 av Amanda R. Åsberg. Endret 15.09.2015.

Studentlederen måtte stenge påmeldingen til «Engasjement-helg» etter femti minutter. – Det var veldig mange som ville delta, og alt tyder på at flere ønsker å engasjere seg i studentpolitikk, forteller studentleder Øystein Parelius.

SEMINARHELG I LOFOTEN: Studentene som var raskest til å melde seg på årets Engasjementseminar fikk oppleve Svolvær i helgen.
 

Hvert år prøver Studenttinget (STUN) ved Universitetet i Nordland å få med nye studenter. En helg i starten av høstsemesteret er satt av til å reise et sted, hvor det vil være et seminar. Disse engasjement-helgene er forbeholdt studenter uten verv, som kan tenke seg å bli engasjerte.

Dørene for årets arrangement måtte lukkes etter kun femti minutter. Da var allerede tredve studentplasser fylt opp.

- Vi ser at engasjementet blant studentene øker i takt med at studentenes alder synker, forteller studentleder Øystein Parelius.
Fokus på rettigheter

STUN jobber for studenters rettigheter, og sørger for at tilbudene for studentene blir ivaretatt. For å kunne fortsette arbeidet med studentpolitikk må STUN videreføres.

Studenttinget ved Universitetet i Nordland (STUN)
 
  • Studentenes interesseorganisasjon.
  • Paraplyorganisasjon for studentenes foreninger og sosiale grupper.
  • STUN er representert i råd og utvalg på universitetet.
  • Er medlem av Norsk Studentorganisasjon.
  • Alle studenter kan bidra i STUN.- Uten engasjerte studenter er det ikke vits å ha STUN, sier Parelius.


I tiende etasje på Thon Hotel Svolvær fikk tredve studenter en innføring i debatteknikk, hva Norsk Studentorganisasjon jobber for og ikke minst hvor og hvorfor man bør engasjere seg.

- Du kan utgjøre en forskjell, sier studentlederen.

KURS I DEBATTEKNIKK: Mathias Lauritzen holdt foredrag om hvordan man debatterer på best mulig måte. Kurset inneholdt også at studentene fikk ta talerstolen.
KURS I DEBATTEKNIKK: Mathias Lauritzen holdt foredrag om hvordan man debatterer på best mulig måte. Kurset inneholdt også at studentene fikk ta talerstolen.
 Studenter er avhengig av jobb

Under foredraget med Norsk Studentorganisasjon (NSO) ble det lagt frem fakta som viser hvorfor studenter bør engasjere seg i studentpolitikk.

- Ni av ti studenter er avhengig av deltidsjobb for å få økonomien til å gå rundt, forteller Jørgen Andersen fra NSO.

Studentøkonomi er en viktig kampsak for NSO og STUN. Studentstøtten har nemlig aldri vært så lav som den har vært de siste årene.


- 74 prosent av studenters utgifter går til husleie, og når bare 14 prosent av landets studenter har mulighet til å bo i studentboliger sier det seg selv at noe må gjøres, sier Andersen.

Les også: Elever som bor borte er avhengig av jobb

- Balanse mellom det faglige og det sosiale

Svolvær har mer å by på enn flotte konferanserom med panoramautsikt. I programmet var det derfor lagt inn tid for studentene å utforske nærområdet, og deltagerne fikk muligheten til å dra på en guidet tur.

Noen deltagere valgte å se ismuseumet ”Magic Ice”, andre valgte å teste ut badevannet og noen tok seg en tur i fjellet.

UTFORSKET SVOLVÆR: Lofotens kjente fiskehjeller er tørkestillas for usaltet fisk store deler av året. I helgen fikk studentene se hjellene på nært hold.
UTFORSKET SVOLVÆR: Lofotens kjente fiskehjeller er tørkestillas for usaltet fisk store deler av året. I helgen fikk studentene se hjellene på nært hold.
 


-Jeg meldte meg på turen fordi jeg ville finne ut hva universitetet har å by på. Hvor jeg kunne være med å bidra, og rett og slett finne noen felt som fanger min interesse, forteller animal science-student, Karen Kirstine Østerhus.


Når hjemreisen, tilbrakt i boblebad på Hurtigruten, sto for tur kunne flere deltagere fortelle at de hadde hatt en fin helg i Lofoten.

- Det sosiale på turen har vært veldig bra, og foredragene var interessante. Alt i alt en veldig bra tur, forteller Espen Skår som studerer grunnstudium i biologi.